Gezondheidscentrum Blauwestad Oostwold

Aan de rand van het meer van “De Blauwe Stad” gelegen gezondheidscentrum met de volgende disciplines: apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapie en beauty- en wellnesscentrum. Na eerdere projecten, die we voor Wim van Hulst hebben mogen ontwerpen, vroeg hij of wij een nieuwbouw aan het meer konden realiseren voor hem. Het centrum ligt op de grens van het dorp Oostwold, wat een karakteristiek Gronings dorp is, en het nieuwe gebied van de Blauwe Stad. Het ontwerp is gebaseerd op de karakteristieke boerderijen in deze buurt van Groningen, de Oldambtster boerderij. Deze heeft een voorhuis wat als het ware in de schuur is geschoven. Het gebouw bevindt zich op de grens van het dorp en het meer en dat is in het concept weergegeven: metselwerk aan de voorzijde, glas aan de achterzijde. Dit is het concept voor het gezondheidscentrum. Het “voorhuis” is in metselwerk uitgevoerd, als verwijzing naar het dorp. De “schuur” is uitgevoerd in gezeefdrukt glas. De gezeefdrukte glasgevel geeft uitzicht over het meer. De zeefdruk is ook een verwijzing naar de omgeving: de afbeelding is een voorstelling van na de storm neergeslagen graan. Immers, ooit was Groningen de hooischuur van Nederland. De verschuiving tussen voor- en achterkant van het gebouw zorgt voor een natuurlijk plaats van de entree. 

“ Het was heel prettig om in samenwerking met andere disciplines en VERHOEVEN ARCHITECTUUR & INTERIEUR

tot een zeer geslaagd ontwerp te komen.

Zo hebben we met alle partners een markant gebouw in  de Blauwe Stad kunnen realiseren.” 

Wim van Hulst, apotheker/ opdrachtgever